Nova DDV zakonodaja za spletne trgovine

18 Jun 2021

Nova DDV zakonodaja za spletne trgovine

V zadnjem času je opazen kar velik porast spletne prodaje in zato smo lahko pričakovali spremembo zakonodaje. S 1. julijem 2021 bodo tako v veljavo stopila nova pravila o davku na dodano vrednost (DDV) pri spletni prodaji.

Namen novih pravil je izboljšanje in izenačenje pogojev na področju čezmejne spletne prodaje ter odprava pomanjkljivosti dosedanje ureditve DDV za prodajo blaga na daljavo in ureditve uvoza pošiljk nizke vrednosti.

Spremembe se nanašajo predvsem na:

  • spletno prodajo blaga z registracijo novih posebnih ureditev,
  • ukinitev letnih mejnih zneskov za prodajo blaga na daljavo v posameznih državah članicah EU,
  • način oddajanja obračuna DDV,
  • ukinitev oprostitve pri pošiljkah neznatne vrednosti pri uvozu blaga,
  • obdavčitev prodaje blaga z uporabo elektronskih vmesnikov,
  • novo posebno ureditev za storitve, ki se opravljajo osebam, ki niso davčni zavezanci,
  • in prodajo na daljavo iz tretjih držav uvoženega blaga.

 

Glavne novosti

Nova pravila vzpostavljajo enake pogoje za podjetja iz EU in tretjih držav in poenostavljajo obveznosti v zvezi z DDV pri čezmejnem spletnemu trgovanju. Nova pravila naj bi poenostavila delo spletnim trgovinam – tako tistim, ki prodajajo znotraj EU, kot tudi tistim, ki prodajajo izven EU, in tudi tujim podjetjem, ki prodajajo v EU.

Kaj bo drugače?

  • uvaja se t. »sistem vse na enem mestu« (sistem VEM), ki bo omogočal, da se dobavitelji identificirajo za DDV v eni državi članici, kjer obračunavajo DDV, ki ga dolgujejo v katerikoli drugi državi članici. Sistem VEM bo nadgradil dosedanji »mini sistem vse na enem mestu« (mini VEM) za DDV, ki je namenjen ponudnikom telekomunikacijskih storitev, storitev oddajanja in elektronsko opravljenih storitev, in se bo uporabljal tudi za druge storitve med podjetji in potrošniki, prodajo blaga na daljavo znotraj EU in nekatere domače dobave blaga;
  • obstoječi prag za prodajo blaga na daljavo (odvisno od države, od 35.000 EUR do 100.000 EUR) bo odpravljen. Nadomestil ga bo nov prag v višini 10.000 EUR na ravni EU. Pod tem pragom bo prodaja blaga na daljavo znotraj EU še vedno predmet DDV v državi članici, kjer ima sedež davčni zavezanec, ki opravlja storitve, ali kjer je navedeno blago v trenutku, ko se začne odpošiljanje ali prevoz blaga;
  • za namene DDV bo štelo, da so podjetja, ki omogočajo dobavo z uporabo elektronskega vmesnika, prejela in dobavila blago sama (t.  domnevni dobavitelj);
  • oprostitev plačila DDV pri uvozu majhnih pošiljk do 22 EUR bo odpravljena. Za prodajo na daljavo iz tretjih držav bo uvedena nova posebna ureditev za uvoženo blago z vrednostjo do 150 EUR oziroma t. i. »sistem vse na enem mestu za uvoz« (sistem VEM za uvoz). Če se ta sistem ne uporabi, pa bodo veljali ukrepi za poenostavitev v zvezi s prodajo uvoženega blaga na daljavo (»posebne ureditve«);
  • sprejete bodo nove zahteve za vodenje evidenc za podjetja, ki omogočajo dobavo blaga in opravljanje storitev z uporabo elektronskega vmesnika (tudi če niso domnevni dobavitelji).

 

Kaj to pomeni v praksi?

Odgovor na to vprašanje vam podajamo prek treh namišljenih primerov, da bi si kar najlažje predstavljali spremembe v praksi.

  1. Spletna trgovina je registrirana v Sloveniji in prodaja izdelke oz. storitve izključno v Sloveniji, dobavitelji pa so iz EU. Imajo spletno trgovino, podjetje je registrirano v Sloveniji.

Za takšna podjetja ni nobenih sprememb in spremenjena zakonodaja nima nobenega vpliva. Zavezanci, ki prodajajo blago preko spleta samo potrošnikom iz Slovenije, bodo o dobavi še naprej poročali v redni DDV obračun (obrazec DDV-O). Ravno tako bodo nabavo blaga od dobaviteljev iz EU poročali v redni DDV obračun, tako kot so to počeli že do sedaj.

 

  1. Spletna trgovina je registrirana v Sloveniji in prodaja po celi EU, dobavitelji pa so tako iz EU kot tudi izven EU.

V zvezi z nabavo blaga od dobaviteljev iz EU in tretjih držav ni novosti in na to sprememba zakonodaje ne vpliva. Prejem blaga od davčnega zavezanca iz EU bo torej še naprej obravnavan kot pridobitev iz EU, od davčnega zavezanca iz tretjih držav pa kot uvoz blaga.

Podjetja, ki že zdaj prodajajo blago končnim potrošnikom po celotni EU, lahko ohranijo dosedanji sistem. Uporaba posebne ureditve VEM ni obvezna. To velja za zavezance, ki že imajo DDV številke v drugih državah EU.

Če podjetje v drugi državi EU še ni identificirano za namen DDV, ker ni preseglo trenutno veljavne mejne vrednosti 35.000 EUR, naj bo pozorno, saj znaša nova mejna vrednost za prodajo blaga na daljavo 10.000 EUR za vse države EU skupaj. Do sedaj je bila mejna vrednost 35.000 EUR oz. 100.000 EUR določena na nivoju vsake posamezne države EU. Če se torej podjetje bliža mejni vrednosti 10.000 EUR, naj se pravočasno registrira v sistem VEM ali pa pridobi DDV številke vseh držav EU, iz katerih prihajajo končni potrošniki.

 

  1. Spletna trgovina prodaja TBE storitve po celem svetu. Ali spremembe zakonodaje vplivajo tudi na tako podjetje?

Če podjetje prodaja telekomunikacijske storitve, storitve radijskega in televizijskega oddajanja ali elektronske storitve skrajšano TBE storitve, zanje vse ostane enako. Za takšna podjetja velja že do sedaj vzpostavljen t. i. mini VEM sistem, razen če prodaja teh storitev preseže mejno vrednost 10.000 EUR.

Storitve TBE so namreč obdavčene tam, kjer ima stalno ali občasno prebivališče končni potrošnik. Če prodaja teh storitev v druge države EU preseže mejno vrednost, mora podjetje vstopiti v mini VEM sistem in obračunati DDV po stopnji, ki velja v državi prejemnika TBE storitve. V omenjeno mejno vrednost se bo po novem vštevala tudi prodaja blaga na daljavo.

 

Če povzamemo, sprememba zakonodaje bo vplivala na tista podjetja, ki preko spleta prodajajo storitve in/ali blago in v enem koledarskem letu pri prodaji blaga in storitev v vse države članice EU skupaj presežejo mejno vrednost 10.000 EUR.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X
Group 11
DDV novosti po 1.7.2021 – povezane izboljšave v PANTHEONu

Webinar 22. junij 2021 9:00 - 10:30