Napoved za odmero dohodnine od dividend in obresti: še 10 dni časa!

23 Feb 2017

Še šest dni časa imate za napoved za odmero dohodnine od dividend in obresti! To je novost, saj so morali zavezanci napoved za odmero dohodnine od dividend in obresti do sedaj vlagati na vsake tri mesece, po novem pa le enkrat letno.

Gre za posledico spremembe 326. člena Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o davčnem postopku na podlagi novele ZDavP-2I. Rok za vložitev napovedi je torek, 28. februar 2017.

Dosežene obresti in dividende v letu 2016 morajo zavezanci vložiti kot napoved za odmero dohodnine od dividend in obresti pri banki ali hranilnici v državi, ki ni članica Evropske unije oziroma druge obresti.

Dividende

Dividende so izplačilo udeležbe v dobičku podjetja in drugi dohodki, doseženi na podlagi lastniškega deleža.

Napoved mora davčni zavezanec vložiti, kadar dividende izplača oseba, ki ni plačnik davka (dividende, prejete iz tujine). Napoved se lahko vloži tudi preko portala eDavki, če ima  digitalno potrdilo.

V primeru, da dividende izplača plačnik davka (podjetje v Sloveniji), mora plačnik davka izračunati, odtegniti in plačati davčni odtegljaj kot dohodnino po stopnji 25 odstotkov. Dividend se ne vključuje v letno dohodninsko napoved,  prejemnik dividend pa v tem primeru nima nobenih obveznosti.

Na podlagi napovedi (rok je 28. februar 2017) nato davčni organ izda odločbo o višini dohodnine od dividend do 30. aprila s plačilnim nalogom, ki ga mora davčni zavezanec poravnati v 30 dneh od vročitve.

NAPOVED ZA ODMERO DOHODNINE OD DIVIDEND

Obresti

Obresti so lahko obdavčene ali pa tudi ne. Od obdavčljivih obresti se izračuna in plača dohodnina po stopnji 25 % od davčne osnove, ki se šteje kot dokončni davek in se ne všteva v letno odmero dohodnine.

Če je posameznik dobil izplačane obresti pri banki ali hranilnici v državi, ki ni članica Evropske unije oziroma je prejel še druge obresti, mora na finančnem uradu vložiti spodnji obrazec oziroma napoved.

NAPOVED ZA ODMERO DOHODNINE OD OBRESTI

V davčno osnovo le obresti do tisoč evrov

Če posameznik v preteklem letu dobil izplačanih več kot tisoč evrov obresti na denarne depozite pri bankah in hranilnicah, ustanovljenih v Sloveniji ali Evropski uniji, mora najpozneje do 28. februarja na finančni urad poslati drug obrazec.

 Data_logo

Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve Potrebujete finančno svetovanje? Obrnite se na Datine strokovnjake.Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si. Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X