Kdo kupi vrednotnico: izvajalec ali naročnik?

6 Okt 2016

Danes pojasnjujemo, kdaj točno vrednotnico za osebno dopolnilno delo kupi oseba, ki izvaja ODD, in kdaj naročnik samega dela.

Kdaj vrednotnico kupi naročnik dela?

Naročnik vrednotnice je lahko oseba, za katero določeno delo opravljamo (denimo, da za nekoga občasno čistimo (seznam del z liste A) – v tem primeru oseba, ki ima priglašeno ODD, vrednotnice ne kupi, temveč jo kupi naročnik dela, npr. tista fizična oseba, za katero čistimo). Izvajalec ODD lahko opravlja delo le za osebo, ki ima vrednotnico, ki se glasi na ime izvajalca del.

Seznam del z liste A je naslednji:

  • občasna pomoč v gospodinjstvu, pomoč pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, vzdrževanje pripadajočih zunanjih površin;
  • občasna pomoč pri kmetijskih delih;
  • občasno varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim in invalidom na domu, spremstvo oseb, ki potrebujejo nego;
  • občasne inštrukcije kot pomoč pri izpolnjevanju šolskih in študijskih obveznosti;
  • občasno prevajanje in lektoriranje;
  • občasno izvajanje umetniških oziroma drugih kulturnih vsebin ob zasebnih dogodkih;
  • občasna pomoč pri oskrbi hišnih živali na domu lastnika živali.

Kdaj vrednotnico kupi oseba, ki izvaja ODD?

Če pa izdelujemo izdelke za prodajo mnogim kupcem (seznam del z liste B), pa si vrednotnico kupimo zase.  V tem primeru posameznik lahko opravlja ODD, če ima med opravljanjem dela vrednotnico, ki glasi na njegovo ime (opravljanje dela vključuje izdelovanje izdelkov in prodajo).

Seznam del z liste B je naslednji:

  • izdelava in prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti v skladu z zakonom, ki ureja obrtno dejavnost in ki niso namenjeni zaužitju;
  • izdelava izdelkov, ki niso namenjeni zaužitju in ki jih je možno izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih, popravilo in prodaja;
  • nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč v njihovi osnovni obliki;
  • mletje žita ter žganje apna in oglja na tradicionalen način in prodaja.

V obeh primerih pa mora biti vrednotnica pridobljena pred začetkom opravljanja dela. Vrednotnica velja za koledarski mesec, so nam sporočili s Finančne uprave RS (Furs). Spomnimo, od septembra dalje je cena vrednotnice 6 centov dražja, to je 9,06 evra.

Na včerajšnji dan (21. september 2016) je imelo ODD priglašenih 6510 posameznikov. Seznam posameznikov, ki opravljajo osebno dopolnilno delo, vodi Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Spomnimo, ker ste kot posameznik prijavljeni v register pri Ajpesu, lahko vaše delo tudi pravno formalno oglašujete, saj ne gre za nedovoljeno oglaševanje.

Pisali smo tudi že o tem, kolikšna je omejitev prihodkov, ki jih lahko imate kot posameznik, ki opravlja osebno dopolnilno delo ter kdo vse lahko priglasi ODD.

Naj vas spomnimo še na to; ko gre za nabiranje gozdnih pridelkov (seznam del z liste B) lahko nabirate in prodajate določene pridelke (denimo gobe, kostanja, šparglji, mah …) le v njihovi prvotni obliki. Torej brez mariniranja, stiskanja, vlaganja. Več pa v Naberi in prodaj – ODD. Naberi, predelaj in prodaj – s. p.

 Data_logo

Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve
Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na Datine strokovnjake.Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.
Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X