Kakšne so višine dnevnic za 2017

9 Maj 2017

Preverite, kakšne so višine za dnevnice 2017, ki se ne vštevajo v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja. S pomočjo Datinega kalkulatorja pa si dnevnice 2017 lahko tudi preprosto izračunate.

Dnevnice 2017 – Slovenija

Dnevnica je povprečni strošek zaposlenega na službeni poti, ki lahko vključuje tudi strošek prenočevanja in prehrane. Lahko gre za polne, polovične ali znižane dnevnice. Višino dnevnice 2017 ureja Uredba o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja.

Višine dnevnice 2017 glede na čas službenega potovanja so naslednje:

 • nad 12 do 24 ur znaša dnevnica 21,39 evra,
 • nad 8 do 12 ur znaša dnevnica 10,68 evra,
 • nad 6 do 8 ur znaša dnevnica 7,45 evra.

Če službeno potovanje traja več dni, lahko nastanejo tudi stroški prenočevanja.

Povračilo stroškov prenočevanja na službenem potovanju se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine dejanskih stroškov za prenočevanje in če je dokumentirano s potnim nalogom in z računi. Potne naloge morate zato izpolnjevati pravilno in sproti. Če niste prepričani, kako to storiti, vabljeni na naš seminar, kjer boste izvedli vse o potnih nalogih.

Če stroški prenočevanja vključujejo tudi plačilo zajtrka, je znesek neobdavčene dnevnice 2017 nižji:

 • za strošek prenočevanja in zajtrka na službenem potovanju v Sloveniji nad 8 do 12 ur se znesek dnevnice zmanjša za 15 odstotkov (9,08 evra),
 • za strošek prenočevanja in zajtrka na službenem potovanju v Sloveniji nad 12 do 24 ur se znesek dnevnice zmanjša za 10 odstotkov (19,25 evra).

Če je narava dela takšna, da se v pretežni meri opravlja izven sedeža delodajalca in se delo opravlja na območju Slovenije, delavec pa se vsakodnevno vrača v kraj, kjer prebiva, mu dnevnice ne pripadajo. Upravičen je le do povračila stroškov prehrane med delom (največ 6,12 evra).

Celodnevne neobdavčene dnevnice 2017 za fizične osebe, ki na podlagi imenovanja opravijo funkcijo člana volilnega odbora na podlagi predpisov o volitvah, znašajo 15 evrov.

Preverite Datin izračun dnevnice na povezavi. 

Dnevnice 2017 – tujina

Povračilo stroškov za službeno potovanje v tujino zajema:

 • dnevnico kot povračilo stroškov prehrane,
 • povračilo stroškov za prenočišče,
 • povračilo stroškov prevoza,
 • povračilo parkirnine,
 • povračilo drugih stroškov, vezanih na opravljanje službenih nalog na službenem potovanju in z izkazanim računom.

Višina dnevnic za tujino je odvisna od:

 • trajanja službene poti,
 • števila brezplačnih obrokov prehrane (sem spadajo tako zajtrk kot tudi kosilo in večerja, za vsak dan posebej).

Zneski dnevnic za službena potovanja v posamezne države oziroma mesta so določeni v prilogi Uredbe o povračilu stroškov za službena potovanja v tujino.

 • za službeno potovanje v tujino, ki traja nad 14 do 24 ur, se obračuna cela dnevnica,
 • za službeno potovanje v tujino, ki traja nad 10 ur do 14 ur, se obračuna 75 odstotkov dnevnice.

Šteje se, da za odsotnost nad 14 do 24 ur pripadajo trije obroki prehrane, za odsotnost nad 10 do 14 ur pa dva obroka.

Pri odsotnosti nad 14 do 24 ur se za zagotovljeni brezplačni zajtrk odračuna 10 odstotkov, za brezplačno kosilo oziroma večerjo pa po 35 odstotkov dnevnice. Pri odsotnosti nad 10 do 14 ur se za zagotovljeni brezplačni zajtrk odračuna 15 odstotkov, za brezplačno kosilo oziroma večerjo pa po 40 odstotkov od pripadajoče dnevnice.

Če pa je na službenem potovanju v tujino v celoti zagotovljena brezplačna prehrana, se upravičencu za pokritje morebitnih drugih stroškov obračuna 20 odstotkov pripadajoče dnevnice.

Dnevnice 2017 vedno pripadajo za celoten čas trajanja službenega potovanja, ki se izračuna v urah od datuma in ure začetka potovanja do datuma in ure, ko se službeno potovanje zaključi.

 Data_logo

Dominika Ahačič – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve Potrebujete finančno svetovanje? Obrnite se na Datine strokovnjake.Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si. Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X