Kako poslovna inteligenca pomaga pri sprejemanju odločitev?

9 Avg 2017

Osnova so podatki. Če imate kakovostne podatke, boste imeli kakovostne informacije, posledično pa tudi smiselno poslovno inteligenco. Velika zmota je, da je možno  iz „slabih“ podatkov pridobiti kakovostne informacije. Če v sistem vnašamo smeti, nas bodo smeti pričakale tudi na izhodu. Torej, poslovna inteligenca je končni produkt kakovosti podatkov, ki jih vnašamo v sistem. Nič več, nič manj, ampak iz neznanega razloga, to ni očitno.

Spomnimo se, Forrester poslovno inteligenco definira kot: „Poslovna inteligenca (BI) je skupek metodologij, procesov, arhitekture in tehnologije, ki transformirajo surove podatke v smiselne in koristne informacije, ki omogočajo efektivnejše strateške, taktične in operativne uvide in boljše odločanje.

Poslovni ali IT izziv

Eno in drugo.

Vodstvo podjetja  se mora odločiti kakšna poročila želi imeti in katere podatke morajo ta poročila vsebovati. Nekdo mora vnesti te podatke v sistem (ročno ali pa avtomatično, to je popolnoma vseeno, podatki morajo biti vnešeni), IT pa omogoča, da se ti podatki vnesejo in da se nato transformirajo v željena poročila.

Tako enostavno je to. V teoriji.

V praksi je malo drugače.

Uporaba BI sistema vključuje dva ključna predpogoja: tehnično IT infrastrukturo in organizacijsko pripravljenost. Če podjetje ne izpolnjuje enega od teh dveh pogojev, potem BI nima mnogo smisla.

To sta samo predpogoja, ampak kako veste, če sta izpolnjena? Odgovorite si na nekatera od navedenih vprašanj:

  • Ali imam, tudi brez informatike, vzpostavljene kriterije in opredeljene zahteve za poročila in podatke, ki jih potrebujem?
  • Ali vem, kje se nahajajo podatki, ki jih potrebujem?
  • Ali imam vzpostavljen proces obveščanja?
  • Kdo vse mora dobiti poročila in katera poročila mora dobiti?

Če podjetje nima odgovorov na ta vprašanja, celoten BI sistem ne bo imel veliko smisla. Obstaja rešitev, ampak se mora k celotnemu procesu implementacije pazljivo pristopiti. Zakaj? Zelo enostavno, ker BI namreč ni zamenjava za obveščanje. BI je sistem, ki mora podjetjem, poleg poročanja, omogočiti še analitiko, prehod podatkov, dinamiko, odkrivanje trendov, pravilnosti, obrazce ipd.

Ampak v praksi je pa to tako: pogosto vodstvo ne ve točno, katera poročila želi imeti, niti katere podatke naj ta poročila vsebujejo, IT na osnovi tega pa pogosto ne more rešiti takih zahtev, ker so nejasne. Da se razumemo, IT ne branimo, ampak pogosto v zahtevah manjkajo ključne komponente.

Torej, v tem grmu tiči zajec. Zaradi obsežnosti, kompleksnosti, organizacijskih in IT izzivov, kakovosti podatkov, nadzora podatkov, sistema, ki čuva te podatke ipd., večina BI projektov ne doživi svojega polnega razcveta, ampak se zmanjša na osnovno poročanje. In na tak način se tudi ne uporablja polni potencial orodij za BI.

Problem je tudi v podatkih

Podatki se nahajajo v različnih oblikah. Papir, elektronska dokumentacija, deljene datoteke ipd. Poslovne podatke imamo tudi v informacijskih sistemih – to so podatki v samem podjetju. O kvaliteti podatkov in kaj se da na tem področju storiti smo že pisali v predhodnih blogih.

Dodatno obstajajo še mnogi zunanji izvori podatkov, ki vsebujejo dragocene informacije. Možnost kombiniranja internih in zunanjih izvorov podatkov, da sistemom pravo moč  za poslovno inteligenco. Zaradi ogromne količine podatkov je pomembno uskladiti poslovne cilje z izvori podatkov, da bi se tako izbrali ustrezni podatki. V nasprotnem obstaja možnost, da se izgubite v morju podatkov in če poleg tega še niste prepričani, kakšna poročila potrebujete, je to potem pravi recept za kaos.

Kaj to vse pomeni v praksi?

Najbolj preprosto rečeno, na osnovi podatkov o kupcih, bi vam lahko analitika za začetek pokazala celotno zgodovino vašega odnosa s kupci (kaj in kdaj kupujejo, kje se nahajajo, kako plačajo, koliko so likvidni ipd.), poslovna inteligenca (BI) bi vam pa lahko pomagala pri predvidevanju obnašanja vaših kupcev v prihodnosti (kaj in kdaj bodo kupovali, kako bodo plačali ipd). Na tak način , na primeru kupcev, boste lahko v pravem trenutku pripravili posebno ponudbo, katero ne bodo mogli zavrniti. Ampak to je šele začetek…

Na srečo obstaja rešitev

S sodobnim ERP sistemom, kot je PANTHEON, dobite za začetek način da imate izenačen vnos poslovnih podatkov in na takšen način ustvarite osnovno kvaliteto vnešenih podatkov. Torej na izhodu vas ne bodo pričakale smeti. PANTHEON ima resne mehanizme, da tako vnešene podatke po internih pravilih efektivno transformira v kakovostne informacije. Že od samega začetka je zamišljen z integrirano poslovno inteligenco na umu. V vprašanju je ZEUZ BI sistem, ki v sebi zadržuje tako poslovno analitiko – možnost pokrivanja podatkov (ali strokovno rečeno multidimenzionalno analizo – hiper kocke), kot tudi estetski način predstavljanja podatkov preko digitalne kontrolne tabele. Na njihovi osnovi se lahko z hitrim pregledom utrdijo ključni indikatorji predstave (seveda tisti, ki ste jih opredelili in definirali kot ključne za vaše podjetje).

S sistemom, ki je že v startu zamišljen z integiranim BI sistemom ni oziroma skorajda da ni dragih in problematičnih implementacij. Vaši podatki so že notri, ZEUS pa „ve“ da so tam. Pri takem načinu je vaše samo to, da te podatke spremenite v dobiček. Ni toliko enostavno, ampak z pravilnim izpolnjevanjem predpogojev z začetka besedila, je pa lahko manj naporno.

untitleddatalabDatalab tim S simboličnim podpisom želimo nagovoriti vse posameznike, zaposlene, sodelavce, partnerje in uporabnike s katerimi se vsak dan učimo, zbiramo in izmenjujemo izkušnje, znanje, probleme in rešitve. Brez vseh naštetih vsega skupaj ne bi bilo. Redno berite naše objave in nam sporočite katere teme in informacije vas zanimajo. Danes bolj kot kdajkoli velja: kdor ima informacijo, ima moč. Datalabov tim svoje znanje deli z vami! Delite naprej … 

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X