Kljub zamenjavi samozaposlitve vam olajšava plačevanja prispevkov pripada

13 Sep 2016

Če se v roku 24 mesecev oziroma dveh let odločite za prehod samozaposlitve med popoldanskim in rednim, vam prvo leto 50 odstotkov, drugo leto pa 30 odstotkov nižje plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje vseeno pripada.

Spomnimo, nižje plačevanje prispevkov (ne vseh socialnih, kot mnogi mislijo, temveč to velja le za prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje) vam kot samozaposlenemu pripada izključno ob prvem vpisu v Poslovni register Slovenije, ki ga vodi Agencija za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Če se odločite odpreti s. p. in ga čez nekaj mesecev zapreti, čez kak mesec pa ponovno odpreti, tega ne morete uveljavljati.

Zanimalo pa vas je, kako je s to olajšavo v primeru, če iz popoldanskega s. p., ki ima sicer povsem drugačne pogoje poslovanja (pogoj za to, da oseba odpre popoldanski s. p. je ta, da je zaposlena za polni delovni čas, tj. 40 ur na teden in ob tem plačuje le pavšalne prispevke), odpreti rednega. Odgovor je sledeč. Če to delate v roku 24 mesecev oziroma dveh let po prvem vpisu v poslovni register, vam olajšava pripada.

 

Poglejmo si konkreten primer: Miha

Miha je redno zaposlen za 40 ur na teden ima od 1. 1. 2015 odprt popoldanski s. p. Ker se mu pogodba izteka, bi želel po šestih mesecih iz popoldanskega s. p. odpreti rednega (celoten postopek si lahko preberete tukaj). Zanima ga, kako je z višino prispevkov, ki jo bo plačeval kot “novonastali redni s. p.”. Miha bo 6 mesecev kot redni s. p. prispevke PIZ 6 mesecev plačeval nižje za 50 odstotkov, naslednje leto, torej med 1. 1. 2016 in 1. 1. 2017, pa bo te prispevke plačeval 30 odstotkov nižje.

Če bi se Miha za zgornji postopek odločil eno leto kasneje; torej, da bi želel narediti prehod iz popoldanskega s. p., ki ga je ob pogojih odprl 1. 1. 2015 in iz različnih razlogov želel narediti prehod v rednega z dnem 1. 6. 2016, pa bi nadaljnjih 6 mesecev, torej do preteka dvoletnega obdobja od prvega vpisa v poslovni register, plačeval 30 odstotkov nižje prispevke za PIZ.

Če v roku 2 let naredite prehod samozaposlitve, vam pripada nižje plačevanje prispevka za PIZ.

Če ima oseba odprt redni s. p. in se vmes zaposli za 40 ur na teden ter želi iz rednega odpreti popoldanskega (torej mora narediti prehod med s. p.), si postopek lahko preberete tukaj.

 Data_logo

Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve
Imate vprašanje v zvezi z registracijo popoldanskega s. p.? Morda pa bi se polno samozaposlili? Z Datino pomočjo se boste lahko lažje odločili glede na vaše potrebe in želje, zato pokličite na 01 600 15 30 ali pišitena e-mail data@data.si

Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X