Bitcoini, plačilno sredstvo in poslovna priložnost

8 Nov 2016

Bitcoini (BTC, XBT) so digitalno sredstvo, valuta in plačilni sistem. Avtorstvo bitcoina se pripisuje neidentificiranemu programerju ali skupini programerjev s psevdonimom Satoshi Nakamoto.

Bitcoin je bil predstavljen 31. oktobra 2008 na kriptografski poštni listi. Januarja naslednje leto je bil objavljen kot odprtokodna programska oprema (‘open source software‘).

Bitcoin je decentraliziran, anonimen in transparenten

Govorimo o globalni valuti, neodvisni od centralne institucije kot je na primer banka, transferji so opravljeni hitro in z minimalnimi stroški, ne glede na vrednost transakcije. To valuto lahko preko interneta brez posrednikov pošiljamo drugim osebam po vsem svetu, saj je bitcoin globalna valuta. Izvršene transakcije so nepreklicne. V primeru napake je odločitev o vračilu bitcoinov v celoti na strani prejemnika, ki lahko samovoljno napraviti novo transakcijo in tako po napaki prejeta sredstva pošlje nazaj.

Bitcoini delujejo kot odprtokodna ‘peer-to-peer’ mreža, ki za opravljanje transakcij med uporabniki uporablja kriptografijo. Vse transakcije so javno in za vedno shranjene v omrežju v blockchain verigi.

Uporabniki lahko posedujejo več bitcoin naslovov, ki niso vezani na osebne podatke. Kljub temu ni nujno, da identiteta lastnika ni znana, javna ali izsledljiva. V primeru potrebe po popolni anonimnosti je potrebno izvesti dodatne korake, ki omogočijo popolnoma anonimno rabo.

Nakup, hranjenje in prodaja

Bitcoine je možno kupiti z različnimi valutami in plačilnimi sistemi, tako preko spleta kot tudi fizično, preko bitcoin avtomatov. Število ponudnikov nakupa in prodaje bitcoinov je veliko, med njimi je tudi več slovenskih podjetij. Bitcoine pa najdete v avtomatih v Sloveniji; dostopni so v Ljubljani in v nekaterih drugih večjih mestih.

Bitcoine hranimo v digitalni bitcoin ‘denarnici’, na podoben način, kot v spletnem bančništvu. Ko prejmemo ali nakažemo bitcoine, dobi transakcija digitalen podpis in je v zelo kratkem času overjena ter trajno shranjena v omrežju.

 

Poslovna priložnost

Kot druge valute, tudi bitcoin omogoča raznovrstne trgovanje. Tehnično bolj podkovani lahko razvijejo številne applikacije, ki omogočajo različne vidike trgovanja ali uporabe bitcoinov. Ne nazadnje obstaja tudi možnost izobraževanj, saj te obetavna in uporabna valuta v širši javnosti še ni poznana.

 Data_logo

Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve
Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na Datine strokovnjake. Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.
Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X