Ali lahko s. p. organizira dražbo?

23 Jan 2017

Če samostojni podjetnik organizira dražbo za tretje osebe, potem mora (do)registrirati primerno dejavnost. Če sam kupi in proda na dražbi mora imeti registrirano dejavnost trgovine, če pa svoje proizvode le proda na dražbi pa ne rabi imeti registrirane katere od trgovinskih dejavnosti temveč le proizvodno za svoj izdelek oziroma proizvod.

Dražba je dogodek, na katerem se lahko izvede nakup ali prodaja različnih izdelkov, premičnin, nepremičnin in tudi pravic. Izdelek se proda kupcu, ki ponudi najvišjo ceno, dražbe pa potekajo vnaprej in na vnaprej določenih lokacijah in poteka le fizično (fizično morata biti na njej prisotna tako kupec kot prodajalec).

Če samostojni podjetnik organizira dražbo za tretjo osebo

V tem primeru bo potrebna (do)registracija nekatere/-ih dejavnosti. Gre za hiter in enostaven ter brezplačen postopek. Največkrat gre v teh primerih za doregistracijo dejavnosti, kot so 47.790 Trgovina na drobno v prodajalnah z rabljenim blagom (kamor spada tudi dejavnost dražbenih hiš pri prodaji na drobno), 47.910 Trgovina na drobno po pošti ali po internetu (kamor spadajo tudi dražbe prek interneta), 45.110 Trgovina z avtomobili in lahkimi motornimi vozili (kamor sodi tudi  dejavnost dražbe avtomobilov in lahkih motornih vozil) ali dejavnost 46.1 Posredništvo,
kamor sodi tudi dejavnost dražbenih hiš pri prodaji na debelo, tudi prek interneta.

Če samostojni podjetnik sam kupi in proda na dražbi

V tem primeru mora imeti samostojni podjetnik registrirano dejavnost trgovine (na drobno, na debelo, s takšnimi in drugačnimi izdelki (za točno katero trgovino gre v vašem primeru, si lahko pogledate v Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD 2008).

Če samostojni podjetnik le prodaja svoje izdelke na dražbi

V tem primeru s. p. ne rabi imeti registrirane dejavnosti, povezane s trgovino in dražbo, temveč le za proizvajanje svojih izdelkov. V zadnjem času so precej popularni t. i. smutiji in domača zelišča, pisali pa smo že o tem, kako zaslužiti s peko piškotov in izdelovanjem naravne kozmetike.

 Data_logo

Monika Kern – Podjetje Data d. o. o., poslovne storitve Potrebujete finančno svetovanje? Obrnite se na Datine strokovnjake.Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si. Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X