Kaj se dogaja z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2)?

10 Apr 2018

 

Vlada je potrdila nov Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) in ga poslala v Državni zbor v obravnavo po nujnem postopku. ZVOP-2 v slovensko zakonodajo prenaša pravila in spremembe, ki jih uvaja evropska splošna uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR). Slednja bo sicer v veljavo stopila že 25. maja.

Predlagani Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) na novo ureja pravice, obveznosti, postopke, nadzorne pristojnosti ter druga sistemska in področna vprašanja obdelave ter varstva osebnih podatkov.

Pomeni zlasti izvajanje pravic in obveznosti iz Splošne uredbe o varstvu podatkov Evropske unije (tudi znana kot GDPR). In sicer na način, ki naj bi hkrati zavaroval tako pravice ljudi do varstva zasebnosti kot interese gospodarstva (zlasti glede določanja pooblaščenih oseb za varstvo osebnih podatkov, privolitev, evidentiranja delovanj obdelave osebnih podatkov…), občin in vzgojno-izobraževalnih zavodov (v obeh primerih je dano na razpolago več izbirnih načinov določanja pooblaščenih oseb), so zapisali na spletnih straneh Vlade.

 

Poleg omenjenega naj bi ZVOP-2 okrepil nadzorni položaj Informacijskega pooblaščenca. V njem pa so določene tudi izjeme glede prehodne dobe, ki so ugodne za pravno varnost in interese gospodarstva.

Pomanjkljivosti predlaganega ZVOP-2

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik meni, da bo moral biti vladni predlog novega zakona o varstvu osebnih podatkov v Državnem zboru deležen številnih dopolnitev, sicer “bo prišlo do znižanja že doseženih standardov varstva osebnih podatkov”. Med drugim opozarja na širok krog zavezancev, ki so zunaj nadzora varstva osebnih podatkov. Kot je povedala za STA, ZVOP-2 prav tako ni v celoti usklajen z zahtevami direktive EU o varstvu posameznikov pri obdelavi osebnih podatkov.

 

Data_logo

Dominika Ahačič, podjetje Data d. o. o., poslovne storitve

Potrebujete finančno svetovanje?
Obrnite se na Datine strokovnjake. Za ponudbo pokličite na 01 600 15 30 ali pišite na data@data.si.

Prispevek je bil prvič objavljen na spletni strani www.data.si.

Ne zamudite podjetniških novosti in nasvetov

V kolikor bi si želeli mesečno v svoj e-nabiralnik prejeti uporabne vsebine, pisane na kožo vaši dejavnosti in vašim interesom, to zabeležite v obrazcu.

X